Opening nieuwe schildering onder de Lange Brug 
Op vrijdag 21 januari zal wethouder Jack van der Hoek op feestelijke wijze rond 20.00 uur een nieuwe schildering onder de Lange Brug onthullen. De schildering is van de Zimbabwaanse kunstenaar Amigo Bondiya en staat in het teken van het verbond tussen Haarlem en haar zusterstad Mutare in Zimbabwe.


De Lange Brug, die in de volksmond de Verfrollerbrug heet, is de belangrijkste verbinding tussen de oostkant van Haarlem en de oude stad. Maar het is ook een symbolische verbinding tussen Haarlem en haar zusterstad Mutare in Zimbabwe. Dat doet ze doordat sinds deze brug in 1995 gebouwd is er een prachtige Zimbabwaanse schildering aan de onderkant van de brug zit. Kunst als verbinding tussen twee culturen. In 1995 werd deze culturele verbinding gemaakt door een ontwerp van de Zimbabwaanse kunstenaar Chazunguza Chikonzero, kortweg Chiko. Samen met twee andere kunstenaars en vrijwilligers van de stedenband schilderde hij een prachtig schilderij dat iedere passerend schip en de voor de brug wachtende bezoeker begroette.

Vijftien jaar wind en regen van het Nederlandse klimaat hadden de oude schildering aan de onderzijde van de Lange Brug echter sterk aangetast. Sinds vorige maand heeft de brug een nieuwe schildering. Ontworpen door Amigo Bondiya en geschilderd door schildersbedrijf Waterlander. Een jury onder leiding van de bekende Haarlemse ontwerper/theatermaker Rieks Swarte heeft uit twaalf ontwerpen van vijf Zimbabwaanse kunstenaars gekozen. Aan deze ontwerpwedstrijd heeft het ABC architectuurcentrum najaar 2010 een tentoonstelling gewijd.

Programma:

* 19.10 uur: Belangstellenden verzamelen in het Mondiaalcentrum Haarlem (MCH), Lange Herenvest 122 Haarlem.
* 19.25 uur: Wethouder Jack van der Hoek houdt een korte toespraak
* 19.35 uur: Gezamenlijk lopen naar de kade op de hoek Burgwal/Spaarne
* 19.45 uur: Optreden van Het Haarlems Straatorkest vanaf Energieschip de Berezina
* 20.00 uur: De Lange brug gaat open en toont de nieuwe schildering (fotomoment)
* 20.08 uur: De brug gaat weer dicht en genodigden gaan terug naar het MCH voor nog een drankje
* 21.00 uur: Einde programma

Tijdens de opening zal de brug ongeveer 10 minuten (verwacht tussen circa 20.00 en 20.10 uur) open staan. Automobilisten wordt aangeraden op dat tijdstip een andere route te kiezen of anders rekening te houden met oponthoud.


Commentaar 
U mag na 90 dagen geen reactie meer achterlaten.