Auto-inbraak 
Het komt regelmatig voor dat auto's van bewoners uit het Rozenprieel worden opengebroken. Bewoners vragen zich af of de politie hier wel voldoende aandacht voor heeft. Rozenprieel.nl had hierover een gesprek met de wijkagent.

Wijkagent Flip Prigge vertelt: "Autoinbraken vinden niet alleen plaats in het Rozenprieel, maar ook in de andere wijken van Haarlem. De wijk Rozenprieel krijgt al extra aandacht van de politiesurveillance, wij rijden vaak door de wijk. Maar ook de politie kan niet 24 uur per dag overal in de stad aanwezig zijn. Er is nu ook minder politie op straat dan tien jaar geleden, en een nieuwe bezuinigingsronde bij de politie Kennemerland is helaas in zicht. De politie kan -omdat zij prioriteiten moet stellen- niet bij iedere auto-inbraak ter plaatse komen. Maar doe wel altijd aangifte. Wanneer er uit bepaalde delen van de stad meer meldingen zijn, dan kan de politie daar op inspelen met bijvoorbeeld nog meer surveillances."

Heeft de politie wel eens iemand aangehouden?

Wijkagent Prigge: "Er is enkele weken geleden een zeer actieve veelpleger aangehouden in de buurt van het Houtplein. Deze persoon heeft enkele dagen vastgezeten, maar werd na voorgeleiding door de rechter heengezonden."

Hoe voorkom je dat er in je auto wordt ingebroken?

Wijkagent Prigge: "Laat navigatiesystemen, laptops en andere apparatuur niet in de auto achter, en verwijder sporen van navigatiesystemen uit je auto. Een afdruk van een TomTom zuignap op het raam kan al de indruk geven dat er in de auto iets te halen valt. Natuurlijk horen anderen van je spullen af te blijven, maar zo is de realiteit helaas niet. De gelegenheid maakt vaak de dief."

Wat kunnen buurtbewoners nog meer doen?

"Let ook een beetje op andermans spullen, als je ziet dat je buren een navigatiesysteem in hun auto laten zitten, wijs ze er dan op dat dit risico's met zich meebrengt."

En als er toch wordt ingebroken?

"Als er wordt ingebroken in je woning of auto doe dan altijd aangifte bij de politie. Je kunt aangifte doen op het politiebureau of via internet."



Anti-inbraak tips op een rijtje:

Niets er in… Niets eruit

Zichtbaar achtergelaten, waardevolle goederen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op dieven. Een auto-inbraak is dan ook vaak een gelegenheidsdiefstal. Laat geen waardevolle spullen in de auto achter, goederen die zeer in trek zijn bij auto-inbrekers zijn:
- laptops
- navigatiesystemen
- jassen en tassen met inhoud
- overige elektronische apparatuur (zoals draagbare dvd-spelers en spelcomputers, PDA's, (digitale) camera's, mobiele telefoons) audioapparatuur (autoradio's, cd-spelers) en cd's/ dvd's.

Met de volgende tips verkleint u de kans op inbraak in uw auto:

• Laat geen waardevolle spullen in de auto achter. Kunt u niet anders, leg ze dan in ieder geval uit het zicht. Dit verkleint de kans op inbraak, hoewel dieven de vaste 'verstopplekken' natuurlijk wel kennen!
• Verwijder het frontje van uw auto- radio en/of navigatiesysteem, of zo mogelijk het gehele apparaat. Schakel de 'Bluetooth'-functie van apparaten (zoals telefoons en GPS-ontvangers) uit, want deze is van buiten de auto te detecteren.
• Een geopend dashboardkastje zonder waardevolle spullen laat zien dat er niets te halen is. Let wel op dat de verlichting in het kastje niet blijft branden!
• Heeft u een stationcar? Dek dan de (lege) laadruimte niet af.
• Gebruik een afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.
• Parkeer, waar mogelijk, op een bewaakt parkeerterrein of op een goed verlichte plaats.
• Sluit uw auto altijd af. Vergeet ook de ramen, het dak en de bagageruimte niet.
• Merk en registreer uw apparaten. Dit vergroot bij diefstal de kans op opsporen en terugbezorgen.


Commentaar 
U mag na 90 dagen geen reactie meer achterlaten.