Noodlokalen in het Frederikspark 
11-10-2009 - Gemeente, Groen
Het gebouw van de Dreefschool aan de Dreef in Haarlem is toe aan een grondige renovatie. Omdat het schoolgebouw tijdens een renovatie niet in gebruik kan blijven is men al geruime tijd bezig met het vinden van een alternatieve locatie.

In februari 2009 vroeg het bestuur van de school een bouwvergunning aan voor de bouw van tijdelijke noodlokalen aan de noordkant van het Frederikspark.

Dit stuitte op bezwaren van Wijkraad Welgelegen, monumentenorganisaties en omwonenden. Zij vinden dat het Frederikspark, een rijksmonument, geen geschikte plek is voor de plaatsing van de noodlokalen van de Dreefschool.




Een van de bezwaren van Wijkraad Welgelegen:
"[...]
Algemeen belang en publiek domein in het geding
Daarnaast staat voor ons vast dat het Frederikspark niet alleen een grote waarde voor de wijkbewoners vertegenwoordigt, maar voor veel mensen uit omliggende stadswijken. De stedelijke verdichting in die wijken was al groot volgens het Groenstructuurplan van 1991, maar is door “inbreien” alsmaar toegenomen. Het Frederikspark is de eerste 'groene long' buiten de binnenstad: het ligt vrijwel tegen het Rozenprieel, de wijk met de grootste “verstening” in Haarlem en heeft voor velen een grote recreatieve functie. Het Frederikspark is bovendien aangewezen als locatie voor het herwinnen van verloren gegaan groen.
Volgens het Groenstructuurplan 2020 heeft Haarlem veel minder groen dan welke andere gemeente in Nederland en de visie op het Frederikspark voor uitbreiding van Openbaar Groen is niet gewijzigd. Geen enkel bouwen verdraagt zich met die beleidsdoelstellingen voor meer Openbaar Groen in dit park.

[...]" Uit: Zienswijze van Wijkraad Welgelegen met betrekking tot Dreefschool, 20 mei 2009

B&W van Haarlem besloot toch een vergunning voor de bouw van de noodlokalen te verlenen, maar daar werden tientallen bezwaren tegen ingediend door belangenorganisaties en omwonenden.

Omdat deze bezwaren nog in behandeling zijn mag er nu nog niet worden gebouwd. De Dreefschool wil niet langer wachten omdat het gebouw aan de Dreef in een dusdanig slechte staat is dat renovatie niet langer kan worden uitgesteld, zo stelt het bestuur. Op 6 oktober heeft de Dreefschool de bestuursrechter daarom gevraagd om een ontheffing van deze regel.

De bestuursrechter doet deze week uitspraak. Als zij ontheffing verleent, dan kunnen de noodlokalen tijdens de kerstvakantie worden geplaatst. De lokalen worden dan in januari 2010 in gebruik genomen.

Men gaat er vanuit dat de noodlokalen na drie jaar kunnen worden afgebroken omdat het hoofdgebouw van de Dreefschool dan gerenoveerd is, en er - als alles volgens planning verloopt - dan bovendien een dependance in gebruik kan worden genomen aan de Kleine Houtweg.

Tijdens de inspraakbijeenkomst over het Groenstructuurplan op 21 september jl. in buurthuis De Tulp bleek dat de aanwezigen graag zouden zien dat het groen in de stad behouden blijft.

Zie ook: Haarlems Bouwplannen over de Dreefschool

En een overzicht van artikelen over de Dreefschool in de media.

Zie: Eén vierkante meter openbaar groen per woning in het Rozenprieel, 26 september 2009


Commentaar 
U mag na 90 dagen geen reactie meer achterlaten.